Szennyezett vizek, beton partok és nyitott szeméttelepek. Sajnálatos módon ez igen gyakori látvány a Duna, Magyarország legnagyobb folyója és mellékfolyói partján. Helyenként inkább tűnik nagy szemétlerakónak, mint egy egyedülálló természeti kincsnek, amely régiónk ökoszisztémájának kiemelkedő gazdasági erőforrása.
Ez a probléma hívta életre a VisPO projektet, amely 2018 és 2020 között 20 fő 18 és 30 év közötti önkéntest von be a Duna-Ipoly régióban, a Duna és mellékfolyóinak és partjainak megtisztításába és hasznosításába. A VisPO a környezetvédelmi tevékenységeket támogató „Európai Szolidaritási Testület LIFE Előkészítő Projektek” keretében kerül finanszírozásra.

A projekt jó gyakorlatok cseréjét is tervezi, együttműködve az Olaszországban mozgósított 230 önkéntessel, akik a Piemont régióban, a Pó folyó mentén végzik a fenti tevékenységet. A projekt egyedülálló lehetőséget kínál a résztvevő 30 év alatti önkéntesek képzésére, miközben közvetlen kapcsolatba kerülnek a természettel és számos fontos környezetvédelmi témakörrel.

Projekt koordinátor


Partnerek


Támogatók